Narvikfjällen 2014 1/6 Katterat-Hunddalshytta

Förra gången hindrades vandringen av tågproblem. Denna gång var det tack vare ett sent tåg som jag kom iväg redag idag!

Regnmolnen låg tunga över Katterat när vandringen inleddes. Temperaturen låg runt 10 grader, men det innebar mindre risk för svettning. Regnjacka och regnbyxorna bars redan när jag klev av tåget från Kiruna. Efter en snabb kik i kartan gick jag till den gamla materialvägen mot Hunddalshyttene. Redan efter 20 minuter kändes det för varmt med jacka så den togs av och paraplyet fick ensamt skydda mig mot regnet. Efter ytterligare 30 minuter tog jag den första rasten. Klockan hade då hunnit bli 18:50. Skorna togs av liksom sockarna. Fötterna fick torka under paraplyet medan jag stämde av omgivningen mot kartan. GPS-klockan visade att jag redan gått 3 km.

Sørdalstinden med vandringsvägen till höger
Sørdalstinden med vandringsvägen till höger

Vandringen fortsatte längst den utmärkta vägen. Om en tycker att Dag Hammarskjöldleden mellan Nikkaluokta och Ladjojaure är bred ska en se detta!

För mig och min kropp är det lagomt att gå 50 minuter och därefter rasta i 10. Går jag längre etapper straffar det sig genom att fotsulorna tar stryk. Nästa rast togs således vid 19:40-tiden. Samma procedur: på med regnstället, fram med liggunderlaget. Bort med skorna och sockarna. Fötterna i högläge. Fram med paraplyet. Kolla kartan. Fyra minuter kvar av rasten. Fötterna är torra! Dags att åter bli marschfärdig.

Efter ca 10 km vandring tar vägen slut och en vandringsstig tar vid. Såg nåstan omgående rökpelare från stugorna och efter en kortare vandring var jag framme i Hunddalshytterna.

Det finns två stugor, en med fyra och en med tio bäddar. Såg att det rök från 10-bäddsstugan så jag kikade in i fyrabäddarsstugan. Där verkade det också upptaget. På trappan till storstugan träffade jag en annan svensk och vi började prata. Det visade sig att det fanns en sängplats kvar. Vilken lycka!

Hela kvällen pratade jag med de andra stuggästerna – vilket trevligt gäng!

Middagen blev en gryta på spenat och fetaost. Helt okej mat, speciellt efter ordentlig kryddning.

Imorgon väntar en vandring till Skamdalsbotn. På en lapp i stugan, daterad 12/8, står det att det inte är möjligt att passera Basejávri p.g.a. ett snöhäng som släppt. Hållet tummarna för att det ska gå att navigera en annan väg.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.