Narvikfjällen 2014 4/6 Lossivatnet-Cunojávre

Dagens vandring bjöd på kyla, regn och blåst. Men även solsken, härliga vyer och vältrampad stig

Inatt vaknade jag av att det var lite kyligt. Min sovsäck ska klara +1*C, så nattemperaturen var inte långt från det. Når jag druckt upp morgonteet kände jag mig varm igen. Kom iväg vid 0830-tiden. Dimman runt Lossivatnet var bitvis borta och då bjöds det på en härlig utsikt.

Vandrade länge i regn och blåst. När jag kom fram till Lossistua kunde jag därför inte låta bli att betala dagsavgiften och låna en av stugorna. Gjorde upp eld och njöt i nästan två timmar av värmen.

Vädret höll i sig så det blev till att gå ut i regnvädret igen. Undvek efter bästa förmåga de hala stenarna och tog mig sakterligt nedför. Passerade en av de mest spännande broar hittils.

När bron var passerad blev utsikten fantastisk.

Lämnade stigen och fortsatte efter en bilväg. Läste (återigen) slarvigt på kartan och tog en omväg. Gick tillbaka och tog rätt väg. Kom efter ett tag fram till ett kraftverk.

Passerade dammen och vek av mot bilvägen som tog mig till ledstarten.

Denna led var tveklöst den mest lättvandrade hittils. Varken vad, stenar eller stigningar försvårade vandringen. Kilometer lades på kilometer och snabbt började jag närma mig stugan. Strax innan ankomst såg jag vandringens första spångar.

Väldigt trevligt att slippa gå ner i myrmarken och gyttjan. Synd bara att det inte är spångat på fler ställen, det hade underlättat vandringen.

Vid 1730-tiden checkade jag in i Cunojávre. Det finns två stugor där öppna för folk med DNT-nyckel. En liten med tre bäddar och en större med runt tio. Båda stugorna var tomma och den lilla verkade mysigast.

En av de allra första sakerna jag gjorde var att ta mig in i vedboden och hämta en lass. Efter några minuter brann det värmande i kaminen.

Kollade ut och fick till min förvåning se en hel regnbåge.

Sitter nu i den varma stugan. Draget från kaminen påminner mig om alla de gången jag burit kronans kläder och sovit i Tält 12. En väldigt rogivande känsla. Denna gång vet jag dock att någon eldställning behöver jag inte besätta.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.