Dag 18: Rötviken-Bågavattnet, 29 km

Sista vägvandringen på några dagar.

Morgon dag 18
Morgon dag 18

Kom in i tältet sent igår. När jag, som vanligt, kontrollerade fötterna kände jag stickningar i vänster fot. Tog bort all tejp från foten och smärtan försvann.

Vaknade på campingen i morse av klockan. Kände direkt att det var varmt i tältet – solen skiner! Såg det även med blotta ögat när jag öppnade tältet för att släppa in svalare luft. Fixade en ny tejpning på vänster fot och la på ett skavsårsplåster på höger häl. Såg och kände tendenser till skavsår.

Gick in i servicebyggnaden och mötte mina tyska vänner i köket. De skulle packa ihop och åka norrut via Norge. Stekte mitt baconpaket. Normalt blir jag mätt på ett paket, men nu hade jag minst kunnat äta två. Innan jag började dagens vandring fyllde jag på vattenpåsen och vattenflaskan.

Började vandra rätt så sent, inte fören vid 0930. Efter några kilometers vandring kom jag fram till byn Hotagen. Kollade in kyrkan, som sett till antalet invånare är enorm. Fortsatte därefter längs väg 340, Fiskevägen, mot Valsjöbyn.

Till vänster i bild går det en form av led
Till vänster i bild går det en form av led
Hotagens kyrka med plats för 500 personer
Hotagens kyrka med plats för 500 personer

Stannade till vid bron över Toskströmmen och fikade i solskenet. Fortsatte vandra med Valsjön på min vänstra sida. Passerade Skansen Klintaberg. Hade jag kommit iväg tidigare hade en möjlighet till guidad visning funnits klockan elva.

Toskströmmen
Toskströmmen

Efter en hel del slit kom såg jag äntligen skylten ”Valsjöbyn”. Lite längre fram såg jag även affären i byn. De skulle stänga 1400 och jag hör hur två personer pratar i dörren. Sedan hör jag hur dörren låses samtidigt som min klocka blir 1400. ”Surt, sa räven.”

En kilometer till Valsjöbyn, men 10 min kvar tills affären stänger
En kilometer till Valsjöbyn, men 10 min kvar tills affären stänger

I Valsjöbyn fanns det en riktigt fin rastplats med bord och bänkar med en fin utsikt över Valsjön. Gör min lunch och medan den ska bli färdig ligger jag på bänken med fötterna i högläge. De sista kilometrarna till Valsjöby hade jag väldigt ont på framsidan av benet, strax ovanför fotleden. Smärtan lindras något.

Missade affären, men hade fint lunchställe
Missade affären, men hade fint lunchställe
Midsommarstången står kvar
Midsommarstången står kvar

När jag fortsatte gå efter lunchpausen känner jag åter smärta i benet. Går lite långsammare än vanligt och använder staven som stöd. Det fungerar bra och jag kommer fram till avtagsvägen mot Vinklumpen. Nu börjar en konstant stigning uppför. Smärtan i benet ökar så jag pausar rätt så ofta och lägger benen i högläge. Då känns det bättre för stunden, men direkt efter att socken tagits på känns det konstigt igen och när jag fortsätter gå gör det åter ont. När jag i samband med en rast inser att jag har minst en timmes vandring kvar tar jag ett par alvedon och en ipren för att minsta smärtan.

Tog ett steg i tagen och kämpade mot smärtan
Tog ett steg i tagen och kämpade mot smärtan

Kommer fram till Bågavattnet och tar av mig ryggsäcken för att lättare leta lämpliga platser för tältet och vattenhämtning. Går tillbaka över bron och hittar ett bra stället att hämta vatten på den norra sidan om vägen. Går över till andra sidan vägen och hittar direkt en fin tältplats med en eldstad. Går mot ån för att se om det finns något bra ställe att hämta vatten på. Det finns inte, men gör en annan trevlig upptäckt: ett dass. Vilken lyx!

När jag slagit upp tältet stannar två fiskare sin bil vid bron. Jag tar min vattenpåse och gör den ena fiskaren sällskap ner mot ån. Han berättar att fiskevattnet i området är väldigt bra och otroligt varierande med allt från bäck, å och älv till långdrag efter roddbåt. Vidare berättar han att lokalbefolkningen sagt att sommaren är runt tre veckor sen. På fiskarna har han kunnat se att insekterna kläckt och nämner att jag kan få en jobbig tältnatt. Tyvärr upptäckte jag detta redan under rasterna då jag behövde använda myggnät och inte minst när jag satte upp tältet. Fiskaren berättar också att det under natten snöat i Hotagsfjällen, dit jag planerat att gå imorgon. Tackar fiskare. För informationen och går tillbaka till tältet.

Nu gäller det att få in alla prylar i tältet och undvika att få in mygg, knott och svidare. Lyckas hyfsat. I innertältet sätter jag elektronik på laddning. Sedan kokar jag upp vatten och lägger i köttfärsen för tillagning. Detta gör jag i absiden och försöker samtidigt bli av med så mycket blodtörstiga insekter som möjligt i yttertältet. När det är gjort blåser jag upp liggunderlaget. Lägger klädpåsen under fotänden för att få upp fötterna. Upptäcker att det är en liten spricka i påsen. Måste komma ihåg att fixa det! Medan jag väntar på att köttfärsen ska bli färdig passar jag på att skriva detta inlägg.

Just nu håller jag tummar och tår för att mitt ben ska bli bra efter en natts vila. Det har bitvis gjort väldigt ont, men fungerat att ta sig fram. Känns det inte bättre på morgonen kommer jag troligtvis behöva vila och sova här en natt till. Jag misstänker att det rör sig om överanstränging och förmodligen har det hårda underlaget på bilvägarna också spelat in. Känns det okej imorgon är planen att följa samernas fyrhjulingsväg till Lobbersjön och tälta där. Det skulle innebära 24 km vandring. Ingenting jag tänker göra med smärta i benet. Nu har köttfärsen blivit färdig och ska ätas. Därefter diskning och tandborstning. Ser inte alls fram emot att lämna skyddet i tältet och bege mig ut bland insekterna. Är glad över mitt myggnät som åtminstone skyddar ansiktet och halsen.

2 comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.