Dag 20: Lobbersjön-Hällingsån, 23 km

Lämnade fjällen, fick skogen och avslutade med magnifika Hällingsåfallet

Morgon dag 20
Morgon dag 20

Försökte vara smart när jag placerade tältet igår och slippa solen. Lyckades fram till åtta då det blivit alldeles för varmt i tältet. Packade ihop och kom iväg halv tio, samma tid som jag steg upp igår.

Fick direkt blöta ner fötterna när bäcken bredvid tältet vadades. Foten kändes bättre efter nedkylningen och jag kunde nästan gå som jag brukar. Passerade husen och kåtorna i Lobbersjön. På en av kåtorna kunde jag se en solpanel. Kåta 2.0?

Kåta med solpaner - modernt!
Kåta med solpaner – modernt!

Lämnade Lobbersjön och fortsatte längs en väldigt fin fyrhjulingsväg. Den går hela vägen till Munsvattnet, men dit skulle inte jag. På flera myrar var stockar nedlagda i marken för att öka framkomligheten och minska slitaget. Även flera broar var utlagda. Skrattade lite för mig själv när vägskylten ”väggropar” syntes.

Fyrhjulingsväg med varningsskylt
Fyrhjulingsväg med varningsskylt
En till varningsskylt
En till varningsskylt

 

Följde fyrhjulingsvägen i några timmar och tog lunchrasten strax innan bron vid Munsvattnet. Hade precis ätit klart när jag ser en person komma körandes med en sexhjuling. Vinkar och när han passerar stannar han. ”Det är inte så vanligt med vandrare här, så man måste kolla hur de ser ut.”, eller något liknande sa han. Vi pratade en del och han var lite förvånad över att vi Gröna bandrare väljer att gå till Häggnäset via Munsvattnet. På kartan beskrev han en stig som gick i princip rakt norrut från Lobbersjön. Den finns kanske utritad på någon gammal karta? Ett annat bra tips han gav avsåg stigen från Munsvattnet och norrut. Från den stora myren var det bara att gå rakt norrut 50 meter in i skogen och där skulle stigen vara. Han varnade också för att följa fyrhjulingsspåret som vek av västerut efter myren. Tack för råden!

Jag följde fyrhjulingsvägen västerut, passerade bron och höll ett vakande öga på gps-spåret från Le trek. Det är flera som missat startpunkten av stigen och vandrat förbi den. Hittade fyrhjulingsspåret och följde det fram till myren. Gick därefter kompassgång rakt norrut och hittade stigen. Själva stigen är förmodligen en gammal officiell vandringsled. Träden var regelbundet rödmarkerade, även om färgen bleknat med åren. På vissa blöta partier fanns spår av spångar och broar.

Leden var inte speciellt välmarkerad, men det fanns där ibland
Leden var inte speciellt välmarkerad, men det fanns där ibland

Följde stigen och kom fram till Stormyren. Ser en älg stå mitt på myren och jag skyndar mig att ta fram kameran. Älgen verkar inte bry sig, utan står snällt kvar. Får för mig att testa ett lockläte på älg. Drt fungerar! Älgen kommer gåendes mot mig. När den är runt 50 meter från mig tycker jag att det börjar kännas lite väl obehagligt och skrämmer iväg djuret. Tog en del foton och hoppas att något blev bra.

Älgen på ängen
Älgen på ängen

Efter myren går det brant nedför. Det börjar göra ont i foten och jag tar det försiktigt i backarna. Kommer ut på en grusväg och känner direkt smärta i foten. Hittar ett, långsamt, sätt att gå och tar mig framåt. Vet att stigen till Hällingsåfallet börjar vid vägen och håller utkik. Kollar på gpsspåret och ser att jag redan gått för långt. Går tillbaka en bit, men bestämmer mig för att försöka gå rakt på stigen istället för att hitta dess början. Kliver in i skogen och ser snabbt stigen och rödmarkerade träd. Skönt!

Kommer så småningom fram till Hällingsåfallet. Vilken upplevelse! Vattnet slänger sig över klippkanten och dunsar ner en bra bit nedanför. Därefter rinner det vidare i en vacker kanjon. Det finns flera utsiktplatser runt vattenfallet för den som vill hitta ”den perfekta bilden”. I området runt Hällingsåfallet finns det vindskydd, raststugor, grillplatser och torrdass. Mitt mål för dagen är att följa Hällingsån till en rastplats med både vindskydd, grillplatser och torrdass.

Hällingsåfallet
Hällingsåfallet

Efter att kämpat den sista biten kommer jag fram till dagens mål. Klockan har hunnit bli 20:30, vilket innebär att dagens vandring tagit elva timmar, varav en timmes lunch. Slår snabbt upp tältet och hämtar vatten i den närliggande Hällingsån. Försöker att få foten i högläge för att minska svullnaden.

Imorgon hoppas jag på att ta mig till Gäddede. Det är 23 km dit och vandringen går längs bilväg. Just nu är min fotled väldigt svullen. Såg att det finns en vårdcentral i Gäddede och jag ska försöka boka en tid för att få ett professionellt utlåtande. Jag kommer ta minst en extra vilodag i Gäddede och kan ta upp till totalt fyra. Har inte foten blivit bättre då…

 

 

 

 

 

 

2 comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.