Hässleholm-Rännarehusen 10 km

Sen start. Bilvägar blandat med skogsstigar. Solnedgång som efterföljdes av orientering i pannlampans sken.

På grund av en fest igår som resulterade i sen tapto missade jag stora delar av dagens underbara solsken. Det blev dock en riktigt härligt utedag ändå. Tåget ankom Hässleholm strax efter 16. Startpunkten för dagens vandring var Hässleholmsgården och efter en promenad på runt 20 minuter och 2 km kom jag fram.

Finjasjöleden-Hässleholmsgården
Har kommit fram till Hässleholmsgården och ska påbörja vandringen mot Rännarehusen.

 

Genast började jag leta efter Skåneledens orangea markeringar på stolparna. Omgående hittade jag dessa och efter den traditionsenliga ”start”-bilden påbörjades vandringen. Precis som vid senaste vandringen, den i höstas, inleddes etappen med att korsa järnvägen. Leden följer initialt bilvägar och gångbanor.

Lämnar vägarna - mot stigarna
Passerar kolonilotterna och beger mig in i skogen.

Ganska snart passerades ett område med kolonilotter som efterföljdes av vandring parallellt med järnvägen. Passerade en busshållplats och kom in i ett rekreationsområde.

Solnedgång
Fick se en riktigt vacker solnedgång i det klara vädret.

Leden löper mellan flera fina dammar där några fåglar höll till. Bland annat såg jag ett par svanar. Säkert ett spännande område att besöka när flyttfåglarna återvänder!

Damm
En av dammarna som passerades

Jag fortsatte vandringen längst en skogsbilväg. Passerade flera hus och svängde därefter av vägen och följde leden in i skogen. Efter knappt sju kilometers vandring kom nu de första kännbara backarna. Fällde ut teleskopstavarna och när även armarna arbetade gick det betydligt lättare att ta sig uppför. Den första stigningen klarades av och efterföljdes av en lång nedförsbacke. Nu började det bli mörkt och jag insåg att det blir mörkerorientering om jag ska fortsätta länge till. Passerade genom ett väldigt blött område och kom upp på en kulle. Tog av mig ryggsäcken och började leta efter lämpliga träd för min hängmatta. När jag monterar hängmattan inleder jag med att stoppa ett relativt brett band runt trädet för att skydda det. Alla träd, med ett inbördes lagomt avstånd, var tyvärr alldeles för stora för mitt band. Fick ta av mig förstörkningströjan, på med ryggsäcken och fortsätta vandra. Nu hade det blivit riktigt mörkt och trots pannlampans vita sken var det svårt att se var leden gick. Efter ett hundratal meter kom jag fram till en bilväg och orienteringen underlättades otroligt mycket. Behövde bara följa vägen en kort stund innan jag hittade ett lämpligt ställe att slå läger på. Injustering av hängmattan efterföljdes av montering av presenning och därefter underquilten för att värma rumpan och ryggen. Gasolköket sattes igång och när vattnet kokat upp tillsattes dagens mat: köttfärs med grönsaker. Gasollyktan tändes och spred sitt mysiga gula sken.

Nu ligger jag i hängmattan och försöker njuta. Termometern visar en minusgrad och det känns som om det långsamt sjunker. Jag är obeskrivligt glad över att ha min varma vintersovsäck, istället för sommarsäcken jag hade i höstas. Vintersovsäcken väger nästan tre gånger så mycket, men vid en vandring såhär tidigt på året är det en lätt sak att offra för en behagligare tur. Jag väntar på att köttfärsen ska tillagas och ser väldigt mycket framemot att få äta och därefter sova. Innan läggdags ska kastrullen diskas och tänderna borstas. På morgonen brukar jag ofta värma tevatten medan jag fortfarande ligger i sovsäcken; det är väldigt mysigt att njuta av en kopp te innan dagen startar. Att då ha en diskad kastrull blir en självklarhet. Imorgon väntar ca 15 km vandring till Lillajödal och därifrån ytterligare omkring tre kilometer till Sösdala. Just nu är det klart väder, men meterologerna spådde regn till imorgon. Håller tummarna för att de har fel.

One comment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.