Del 4 Hemavan-Kvikkjokk

Framme i Hemavan 2010
Kungsledens södra portal Hemavan, 2010.

Vissa delar av min vandring ser jag fram emot mer än andra. Hemavan och norrut till Abisko är en sådan. Här kommer jag vandra i kända trakter efter välmarkerad led. Min far och jag har tillsammans vandrat Kungsledens 450 km etappvis under sex år (Abisko-Nikkaluokta, Nikkaluokta-Vakkotavare, Saltoluokta-Kvikkjokk, Kvikkjokk-Jäkkvik, Jäkkvik-Ammarnäs, Ammarnäs-Hemavan). Under min vandring kommer jag slå ihop dessa sex år till 19 vandringsdagar. Det känns väldigt märkligt!

Vandringen från Hemavan inleds med att slalombacken ska besegras. När jag väl kommit upp på kalfjället följer jag Syterbäcken mot Viterskalstugan. Därefter fortsätter jag in i den vackra dalen Syterskalet. När vi vandrade här var det riktigt dåligt väder och sikten var därefter. Förhoppningsvis kan det bli bättre denna gång. Från Syterskalet vandrar jag ner mot Syterstugan och slår upp tältet i närheten.

Syterskalet
Syterskalet juni 2010

Dag två inleds med Kungsledens svar på Golden Gate-bron. Tärnasjön ska korsas och det görs med hjälp av ett gäng vackra broar. Kommer följa Tärnasjön norrut mot Tärnasjöstugorna och därefter bär det upp mot kalfjället igen. Målet för dagen är bron norr om sjön Servvejávvrie där även tidigare Gröna Bandare tältat.

Den tredje dagen ska jag inledningsvis korsa en höjd påväg mot Servestugan. Därefter kommer jag till ett vägskäl. Är vädret bra fortsätter jag efter kungsleden över kalfjällen mot Aigertstugan. Visar det sig att vädret är sämre kan jag istället gå ner i skogen och tälta vid Stor-Tjulträsket. Nedan har jag såklart varit optimistiskt och räknat på att kunna vandra i fjällen :-).

Toppröse Stuorajåbba
Fjället Stuorajåbbas toppröse. 931 m.ö.h. Juli 2009.

På förmiddagen den fjärde dagen ska jag lämna kalfjället och passera Ammarnäs med sin potatisbacke. Därefter ska jag åter upp på toppen av en skidbacke. Följer Kungsleden parallellt med Vindelälven. När jag senast vandrade i dessa trakter besökte jag raststugan Stabburet. Denna har dock stängts eftersom den olovligt används för övernattning. Jag kommer passera toppen Stuorajåbba och därefter fortsätta längs Vuotsbäcken mot Rävfallsstugan. Där ser jag fram emot att elda bastun och ett uppfriskande bad i Vindelälven.

Rävfallsstugan juli 2009
Pappa utanför Rävfallsstugan juli 2009.

Från Rävfallsstugan följer leden Vindelälven söderut. I höjd med Nulppa kommer leden att svänga österut och för första gången den femte dagen kommer jag lämna kalfjället. Vandringen fortsätter i nordostlig riktning. Här vill jag minnas att det senast var en hel del renar och förutom det är mitt minne passagen mellan Norrbotten och Västerbotten.

Gränsen mellan Norrbotten och Västerbotten.
Jag står på gränsen mellan Norrbotten och Västerbotten. Juli 2009.

Efter gränspassagen väntar en rejäl nedförsbacke mot Stijgguo och Láddiebákttie.

Lämnar utsikten från fjället och beger mig ner i dalen
Lämnar utsikten från fjället och beger mig ner i dalen

Vid sjön Stårbmiejávvrie är planen att tälta.

Den sjätte dagen fortsätter lämnar jag åter kalfjället. Leden tar mig ner mot Bäverholmen, en riktigt fin plats med värdshus och boende. Lämnar Bäverholmen och fortsätter i kanten av Mittisjön mot Adolfström. Där är planen att återlämna nyckeln till Rävfallsstugan och därefter fortsätta några kilometer mot bron över Ráhpajågåtj där tältet blir mitt hem för natten.

Dag sju är målet Jäkkvik och Kyrkans Fjällgård och där sova i en riktig säng. Dagen börjar med att jag äntrar Pieljekaise nationalpark. Kommer passera Pieljekaisestugan och därefter lämna nationalparken. Följer leden kraftigt nedåt mot Jäkkvik och njuter därefter av de bekvämligheter lite civilisation medför för första gången sedan jag lämnade Hemavan.

Den åttonde dagen inleds med en sträcka jag har väldigt blandade känslor inför. Från Jäkkvik följer leden sjön Jäggávrre mot Lövmokks forna kapell. Därefter är det en roddled på omkring 300 meter, vilket i värsta fall kan innebära 900 m. Roddlederna i fjällen består av en båt på ena sidan och två på andra. Om det bara är en båt på södra sidan kommer det innebära att jag först behöver ro över en gång, hämta en båt och ro tillbaka till södra stranden för att därefter ro över till norra igen. Från roddleden kommer en sträcka sträckan jag ogillade senast. Leden var då helt nydragen och omarkerad, men följer en kraftledning som vi också följde. Det var väldigt mycket träd och trots kartans avsaknad av höjdkurvor upplevde jag det som väldigt kuperat. I Saudal börjar därefter stigningen mot en plattå mellan topparna Riebnesgájsse och Tjidtjakválle. Far och jag tältade vid en av sjöarna och vädret var så pass fint att jag kunde bada.

Bad i sjön nordväst om Tjidtjakvalle
Bad i sjön nordväst om Tjidtjakvalle

Från plattån väntar en nedstigning till sjön Riebnes. Där blir det båttransport ca 5 km. Reglerna för Gröna Bandet säger att motorfordon ej får användas, med undantag för ”befintliga, stadigt organiserade båttransporter som går över vissa fjällsjöar”. På andra sidan Riebnes möter stugbyn Vuonatjviken. Jag kommer dock inte stanna där utan istället följa leden norrut mot kalfjället. Planen är att tälta på samma plats jag tältat tidigare, vid sjön strax norr om toppen Båråktjåhkkå.

Tältning vid Båråktjåhkkå
Tältning vid Båråktjåhkkå

Den nionde dagen inleds med en lång stigning mot fjället Jåhkågaskatjårro. Därifrån väntar en lång nedförsbacke mot sjön Tjieggelvas via vindskyddet Tjäurakåtan. Leden följer stranden och två broar ska passeras med mindre än en kilometers mellanrum. Vid sjön Gistojávrátj, även det en tidigare tältplats, slår jag upp mitt tält.

Tjäurakåtan
Tjäurakåtan
Tältplats vid Gistojávrátj
Tältplats vid Gistojávrátj

Dag tio inleds i ett fjällbjörkskog. Efter några kilometers vandring kommer jag till en bro och när den passerats inleds en stigning upp mot kalfjället som passeras påväg ner mot Tsielekjåkkstugan, målet för dagen.

Pappa vid Tsielekjåkkstugan
Pappa vid Tsielekjåkkstugan

Den elfte, tillika etappers sista dag, går uteslutande i fjällbjörkskogen. Från Tsielejåkkstugan fortsätter leden konstant nedåt genom allt tätare skog. Vandrar in i Pärlälvens fjällurskogs-naturreservat och kommer slutligen till Mallenjarka. För att ta mig vidare behöver jag åka båt de sista kilometrarna till Kvikkjokk.

 

Mål Längd [km] Acc. sträcka [km]
Syterstugan 25 746
Bron norr om Servvejávrrie 24 770
Aigertstugan 25 795
Rävfallsstugan 32 827
Stårbmiejávvrie 29 856
Bron över Ráhpajågåtj 22 878
Jäkkvikk, Kyrkans fjällgård 20 898
Båråktjåhkkå 31 929
Gistojávrátj 22 951
Tsielekjåkkstugan 19 970
Mallenjarka (Kvikkjokk) 12 982
Summa 261 23,7 km/dag

Etappens kartor

One comment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.