Del 3 Gäddede-Hemavan

3. Gäddede – Hemavan

Gäddede, Bleriken, Balkesbuorke, Tjärnbäcken, Slipsikstugan, Durrenstugan, Åtnikstugan, Skalvattnet, Arevattnet, Joesjö och slutligen Hemavan.Denna sträcka markerar halvtid på min vandring. Den första dagen kommer bjuda på en del uppförsvandring; jag ska upp på kalfjället! Jag ska gå efter en grusväg mot Brattli och därefter följa en kombinerad sommar- och vinterled. Den verkar dock vara en skoterled, så det blir att gå runt sjöar. Den första dagen ska jag tälta vid sjön Bleriken. Tyvärr kommer det vara gott om myrnark i området, men jag håller tummarna för att slippa de värsta myggsvärmarna.
Dag två kommer jag passera det lilla samhället Väktarmon och tälta på kalfjället vid raststugan Balkesbuorke. Den tredje dagen kommer bli min längsta dag hittills. Målet är raststugan Tjärnbäcken efter 30 km vandring. Området verkar vara väldigt blött, men jag hoppas på att hitta någon bra plätt för mitt tält. Misstänker dock att natten kommer få spenderas med ett antal hungriga myggor. På den fjärde dagen passerar jag platserna Raukaselet och Raukasjön. Ska därefter upp på kalfjället igen och övernattar i/vid Slipsikstugan, vädret får avgöra. Även den femte dagen finns möjlighet att sova i stuga, Durrenstugan är målet, men först ska Klimpfjäll passeras. Temat ”stugmöjlighet” fortsätter. Ska passera Tjåkkelestugorna, vandra genom Remdalen och därefter är slutpunkten Åtnikstugan, den sjätte dagen. Från den sjunde dagen kommer jag gå i Le Treks fotspår. Följer en stig över Västra Vardofjället mot Daarnegenjohke och Nedre Vapstsjön. Därefter följer några kilometer västerut lägst en bilväg innan jag följer en stig upp mot Skalvattnet, där jag slår upp tältet vid sjön. På den åttonde dagen ska jag inledningsvis gå kompassgång över kalfjället Skaalmavaartoe och Aamere för att komma till en led vars startpunkt är Riksröse 209A mot Norge. Därefter fortsätter leden norrut mot Arevattnet där det finns möjlighet att sova i stugan. Denna etapp är endast 18 km, kortast hittills, men jag tror att det kan vara bra med en lite lugnare dag för att vilka upp mig inför de två kommande dagarna. Dag nio ska jag gå till Joesjö, men först ska jag över kalfjället. Denna dag är det dags för en ny karta. Kittelfjäll-Borgafjäll packas ner och Ammarnäs-Hemavan tas fram. Påväg till Joesjö kommer Atostugan, med utsikt mot Atofjället, att passeras. Någonstans öster om samhället Joesjö är planen att hitta lämplig tältplats. Den tionde och sista dagen blir den längsta hittills med 32 km. Jag kommer följa bilvägen österut till Samhället Joeström. Där kommer jag, för att få lite omväxling, ta en stig upp mot ett sjösystem. Runt sjöarna finns det ett stigsystem, som utnyttjas av främst fiskare. Jag kommer ta en bro över Umeälven, passera Hemavans flygplats och därefter checka in på Hemavans fjällcenter för en välbehövlig vilodag.

Mål Längd [km] Acc. sträcka [km]
Bleriken 20 525
Balkesbuorke 20 545
Tjärnbäcken 30 575
Slipsikstugan 27 602
Durrenstugan 22 624
Åtnikstugan 29 653
Skalvattnet 22 675
Arevattnet 18 693
Joesjö 28 721
Hemavan 32 753
Summa 248 24,8 km/dag

Sträckans kartor

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.