Del 6 Abisko-Treriksröset

Lämnar Sverige under några dagar till förmån för vårt västra grannland. Då de norska stugorna är betydligt billigare än de svenska kommer jag nyttja DNTs stugor för de flesta nätterna. 

Den första dagen inleds med att att jag följer Nordkalottleden och Rallarvägen längs Torneträsks strand. Strax efter rallarkyrkogården i Tornehamn viker Nordkalottleden av från Rallarvägen och det gör även jag. Från Tornehamn ser vandringen lätt ut på kartan, men mitt minne från en midsommar är att vandringen var betydligt tuffare än en kan tro. Kommer korsa Njuoraeatnu på min väg mot Pålnostugan i Bolnoluokta. I närheten av stugan finns det ett fort från andra världskriget. Jag kommer dock varken stanna i stugan eller kika på fortet. Mitt mål är istället att korsa riksgränsen och sova i Lappjordhytta.

Från Lappjordhytta följer jag obekanta stigar för första gången sedan jag lämnade Hemavan för nästan 50 mil sedan.

Dag två inleds med att jag tar mig uppför Lullehacårro, fortsätter västerut och passerar fjället Ganesbakti. Vandrar vidare till en bro över Riksujåkka (Riksoelva) och följer därefter Láirevággi mellan fjälltopparna Biette Jovnna cohkka och Unna Skadjoaivi mot dalen Salvvasvággi (Salvasskardet). I dalen omges jag av Middagsfjellet på vänstra sidan och Noaidun (Skalvasskardfjellet på min högra. När dalen slutar följer jag Luodnajavri (Livatnet) till Altevasshytta.

Den tredje dagen börjat med att jag vandrar längs en bilväg. Där den slutar tar nordkalottleden vid. Passerar bron över Koievasselva och fortsätter parallellt med Luodnajavris strand på ena sidan och en brant bergvägg från fjället Luodnavarri (Lifjellet) på andra. Passerar en till bro, denna gången över Luodnajåkka och kommer fram till Gaskashytta. Härifrån väntar en brant stigning. Initialt relativt flakt i Gaskasvaggi (Strømskardet), men när Gaskksdjohka svänger österut blir det betydligt brantare. Vandrar mellan fjället Gaibagáisi på ena sidan och Coalbmoaivi samt Doaresoaivi på andra. Lars Wessel (2011) skriver om att det är väldigt stenigt på kalfjället och svårorienterat efterom stenrösena smälter in i miljön. Kommer ur på ett blötare område i Geibbaluobbalat och anländer till Vvuomahytta.

Dag fyra följer jag till stora delar Anjajohka (Anjavasselva). Där den möter Dieváideatnu (Divielva) finns en bro och efter att ha korsat den fortsätter jag en bit längs Dieváideatnu innan jag börjar dagens rejäla stigning. Passerar Dividalshytta efter 250 höjdmeter och tar mig upp till kalfjället efter ytterligare 400. Passerar först fjället Unna Jierttás och därefter Jerta. Vid foten av den sistnämnda väntar ett vad över Skáktárjohka. Beroende på vattenståndet och vädret väljer jag antingen att korsa jokken på kvällen, med högre vattenstånd, eller väntar till morgonen. Hur som helst är det här jag planerar att slå upp tältet för första gången på denna etapp. Lars Wessel skriver att vadet är nästan 50 meter och att den är lättare att vada österut.

Den femte dagen blir etappens längsta på 31 km. Dagen inleds med att jag rundar fjället Stuora Nanná håller därefter en nord-nordostlig kurs mot Dærtahytta. Därifrån väntar en stigning från 700 m.ö.h. till 1033 m.ö.h. Fortsätter i ett kuperat landskap och passerar Áslatjohka. Därifrån går det nedför hela vägen till Rostahytta, min sista norska stuga.

Dag sex vandrar jag åter in i Norrbotten och Sverige. Passerar till en början bron över Iselva och vandrar i ett relativt flackt landskap. Passerar Moskánjávri och leden blir mer kuperad. Efter att riksgränsen passerats mellan riksröse 290 och 289 är det initialt plant och går därefter svagt nedför hela vägen till Bealcánjohka och pältsastugan. I stugan väntar ett (förmodligen) efterlängtat bastubad.

Den sjunde dagen, tillika vandringens 61a dag och sista väntar Treriksröset, slutet på 1350 km vandring. Far och jag tältade vid Treriksröset midsommaren 2007 och gjorde en dagstur till pältsastugan. Enligt kartan är det väldigt kuperat, men inga stora stigningar och det stämmer bra med mitt minne. Från stugan är det dock en stigning från 550 m.ö.h. till ca 800 m.ö.h. Vandrar i området Duoibal. Några kilometer före Treriksröset delar leden på sig. Den ena stigen leder direkt mot Golddaluokta (Koltaluokta) och en andra mot Treriksröset. Hela vägen efter ledkorsningen går det nedför mot Treriksröset.
Från Treriksröset är planen att antingen gå till Golddaluokta och därifrån ta båt över Bajit Gilbbesjávri (Ylinen Kilpisjärvi) till samhället Kilpisjärvi. Eller följa leden till samma plats. Men det behöver jag inte ta ställning till fören (preliminärt) måndagen den 24e augusti.

Etappens kartor

  • Abisko-Lappjordhytta: Calazo Kebnekaisefjällen
  • Lappjordhytta-Rostahytta: Nordeca Bardu turkart
  • Rostahytta-Treriksröset: Lantmäteriet BD1 Treriksröset-Rostojávri

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.