Dag 5: Fältjägarstugan

Myggbett, solbränna, skavsår, pilgrimsled, restaurangmat och 20 km längre, trots kortare.

Morgon dag 5
Morgon dag 5

Hade stora svårigheter att ta mig upp ur sängen. Gårdagens 37 km kändes i hela kroppen. Nästan en timme senare än planerar startade jag dagen. Leden jag skulle följa till Ramundberget är en pilgrimsled mot Trondheim. Hittade snabbt leden och kunde inleda vandringen. Kom snabbt fram till en elektrisk grind som jag passerade. Ganska start mötte jag en handfull kossor som betade på och invid leden. Gick en liten omväg för att inte störa dem i onödan (jag vill också ha matro). Tappade bort pilgrimsleden och fortsatte längs stigen som följde skidspåret. Passerade en hel del vallar och insåg varför det heter Bruksvallarna i plural och inte singular. De första myggen visade sig också varpå myggbett kunde konstateras.

Vad gör du på vår väg?
Vad gör du på vår väg?
Passerade en vacker bro
Passerade en vacker bro
Riktigt fina bruksvallar
Riktigt fina bruksvallar

Efter runt 2,5 timmars vandring kom jag fram till Ramundberget. Såg snabbt en STF-flagga vid ett stort hus och klev in. De visade sig ha lunchbuffé där, men öppnade inte fören om 30 min. Lätt värt att vänta för att få äta något annat än torkad mat. Passade på att sola lite och njuta av vädret medan tiden gick. Lunchen bestod av en buffé med lax, örtsås, potatis, flera olika sallader samt drycker. Lastade på ordentligt med lax, sås och sallad och njöt av flera portioner. Buffémat är en gåva till den hungrige vandraren!

Från Ramundberget gick leden brant upp mot kalfjället. Värme i kombination med ansträngningen gjorde att mycket vätska förbrukades. Det var inte ont om vatten på leden, däremot bitvis färskvatten så det gällde att passa på når möjligheten gavs.

Passerar Ljusnan
Passerar Ljusnan

Väl uppe på kalfjället igen var vyerna fantastiska. Nu kunde jag både se berget jag vandrat över, norska fjäll och även jämtländska. Träffade ett par som mött andra Geöna bandare och vi fick en trevlig pratstund. Följde den blöta leden till en raststuga. Från raststugan är det åtta kilometer till Fältjägarstugan. Kunde hålla ett tempo på tre kilometer per marschpass. Ca två km före stugan var det två vad. Båda gick bra.

Utsikten påväg till Fältjägarstugan
Utsikten påväg till Fältjägarstugan

Väl framme i stugan mötte jag stugvärden. När jag fått upp tältet kom han förbi pch vi pratade om enmanstält. Inne i stugan löste vi betalningen, 100 kr, inte allt för farligt. Regnskurarna löste av varandra utanför fönstret och jag hade ingen brådska ut. Fixade med kvällsrutinerna, i vilket det nu ingår att se över mina tre skavsår, och gick till tältet för att sova.

Fint fjäll
Fint fjäll

Gjorde upptäckten när jag jämförde min GPS-klocka med mina anteckningar att jag på fem dagar gått 20 km lämgre än planerat, trots detta ligger jag fem kilometer efter min plan.

Imorgon väntar Helags och därefter Gåsen, kanske.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.