Sammanfattning 1: Grövelsjön-Åre

Storrödtjärnstugan, Rödviken, Broktjärnskojan, Bruksvallarna, Fältjägaren, Helags, Gåsen, Vålådalen, kalhygge och Åre.

Dag 1: Storrödtjärnstugan, 25 km

Onsdagen den 24 juni startade jag från Grövelsjön i duggregn. Tog mig snabbt upp på kalfjället och njöt av att äntligen vara påväg mot Treriksröset och två månader till fjälls. Den första dagen tog jag mig till Storrödtjärnstugan. Bestämde mig för att sova inne i stugan istället för tält. Kände i kroppen att den behövde sova i en ordentlig säng åtminstone en natt.

Dag 2: Rödviken, 29 km

Den andra dagen vaknade jag hyfsat utvilad. Under dagen vandrade jag i Rogens naturreservat. Visste tack vare tidigare Gröna bandare att det var stening här och det stämde väldigt bra. När jag väl kom till sjön Rogen följde leden sjön och tillslut ledde en liten stig mig ner till ett otroligt vackert belägen vindskydd med tillhörande vedförråd och dass. Slog upp tältet som skydd mot pålandsvinden och gjorde matlagningen i vindskyddet.

 

Dag 3: Broktjärnskojan, 26 km

Vandringen fortsatte i Rogens naturreservat och bitvis blev stenarna så många och stora att jag behövde använda stavarna för att kunna balansera över dem. Kom fram till Skedbrostugan och gjorde lunch inomhus i skydd av vinden. Vandrade vidare upp mot kalfjället. Kände mig (redan) sliten i kroppen och bestämde mig för att förkorta dagens vandring och ta kväll i Broktjärnskojan. När jag kom dit var den redan tagen av två norska tjejer, men det fanns en förrådsbyggnad intill för mig. Det var blött och stenigt i marken så det fick bli förrådet. Hade jag behövt det skulle tjejerna ordnat plats till mig, men det fungerade bra utan vedspis.

 

Dag 4: Bruksvallarna, 37 km

När jag ser tillbaka på dagen så minns jag den som dagen då jag aldrig kom fram. Under kvällen dag tre laddade jag min gps. Upptäckte då att mitt usb-batteri nästan var helt urladdat. Behövde det främst för min gps-tracker, men också för filmkameran och stillbildskameran. Under inledningen av dagen tog jag mig upp på kalfjället och hade fantastisk vy i det klara vädret. Gick ner till samhället Tännvallen och vidare till samhället Tänndalen utan att hitta något matställe där jag kunde passa på att ladda elektroniken. Från Tänndalen hade jag problem att hitta leden vidare norrut och tog den felaktiga av två. Misstaget rättades till på kalfjället där jag det blev en sen lunch. Fortsatte på kalfjället och gick i väldigt blöt mark, men solen höll värmen och glädjen uppe. Kom fram till en raststuga och hade två alternativa vägar att ta. Antingen till Ramundberget eller till Bruksvallarna, valde det sista då det var kortare dit. Efter en tung dag kom jag fram till en camping. Klockan var runt 2030 en lördagskväll, men jag provade ringa till receptionen. Efter 15 minuter klev jag in i hemmet för natten och prylladdningen kunde börja.

Dag 5: Fältjägarstugan, 27 km

Från Bruksvallarna följde jag skidspåret till Ramundberget. Jag vet inte om det berodde på att jag vandrat längs så dåliga leder tidigare dagar, men jag blev väldigt överraskad över hur fint det var att följa. Efter ett par timmar kom jag fram till STF Ramundberget, som precis öppnat för säsongen. Åt lunchbuffé och köpte solskyddskräm, som kag omgående använde; solen brände på bra. Från Ramundberget tog jag mig åter över trädgränsen och vandrade mot Fältjägarstugan. När jag kom fram tid slog jag upp tältet precis utanför och gjorde middag i stugan. Träffade på två andra vandrare som jag inte kände då, men efter att ha gjort samma dagsetapper i flera dagar känner jag se betydligt bättre nu.

 

Dag 6: Helags fjällstation, 13 km

Tog det lugnt på morgonen och kom iväg vid niotiden. Vädret försämrades pö om pö och när det var som värst piskade vinden regnet mot ansiktet. Minns också att det var väldigt blött att gå. Då stigarna inte sällan är den lägsta punkten på en given höjd leder det till att de fungerar som bäckar. Så var det också här. När jag passerat ett krön valde jag att hålla höjd, istället för att fortsätta längs leden nedåt. Det höll mig lite torrare. Någon kilometer innan Helags tog jag mig åter ner på leden. När jag kom till receptionen i fjällstationen hörde jag en röst som sa ”då betalar jag serviceavgiften för att tälta”. Rösten var tydligen min och plånboken fick bestämma boendeform. Däremot bestämde magen att det skulle bli middag på restaurangen. En bra kombination kan jag tycka såhär efteråt. Gick ut och hittade en gammal tältplats med stenar för tältspikarna som skydd mot vindens krafter. Därefter blev det bastu och dusch. Efter tvagningen gick jag till storstugan och väntade på middagen. Vi var bara fem personer, varav två mina vänner från Fältjägaren. Efter middagen passade jag på att ladda upp blogginlägg. På Helags finns både elektricitet och mobiltäckning (via Telia). När jag kom tillbaka till tältet blåste det fortfarande rejält, men med öronproppar som jag gott till nästa dag.

 

Dag 7: Gåsenstugorna, 18 km

Utanför sovsäcken var det bara fem plusgrader så det gick snabbt att packa ner tältet. Gjorde en kopp te i ett stugkök och började vandringen mot Gåsenstugan. Marken var ovanligt torr och det var lättvandrat. Stötte på en renflock som stod mitt på leden, de försvann snabbt och kan kunde gå vidare. Passerade tre djupare böckar. Först vid Hulke, den gick bra att ta sig över genom att gå på stenar. Sen kom en till bäck i en svacka. Här gick det lite sämre och jag fick in vatten i en skon. Leden fortsatte åter upp och ner för berg. Kom fram till Gåsån och insåg snabbt att den måste vadas. Med uppkavlade byxben gav jag mig ut i vattnet. Jag har tidigare vadat en hel del, men vattnet kändes extremt kallt denna gång. Började direkt gå när jag kom över och fick snabbt upp värmen. Kom fram till Gåsenstugorna och insåg direkt att det var lönlöst att hitta tältplats. Efter att ätit lunch i ett varmt stugkök bestämde jag mig för att övernatta här.

 

Dag 8: Vålådalens fjällstation, 28 km

Efter tips från en vandrare följde jag vinterleden hela vägen från Gåsen till en raststuga nästan en mil bort. Från raststugan täcktes inte längre sommarleden av snön och den gick lätt att följa. Kom fram till trädgränsen och rastade innan jag gick den sista biten till Stensdalsstugan. Där lunchade jag och njöt av värmen och skyddet från regnet. Klockan hann bli tidig eftermiddag innan jag fortsatte mot Vålådalen. Den biten blev väldigt jobbig och jag var helt slut när jag checkade in i fjällstationen. Väl på rummet fick jag kämpa för att inte omgående gå till sängs. Tog en dusch och blev något piggare. Fixade det jag behövde och köpte en macka i baren. Somnade nästan med plattan på magen.

 

Dag 9: Kalhygge 7 km söder om Undersåker, 24 km

Lämnade nu min planerade färdväg och valde att ta bilvägen till Åre, istället för att gå via Ottfjället och Välliste. Ville ha en möjlighet att ta igen reservdagen jag plockade ut dag tre. Bilvägar är inte speciellt intressanta att följa och för att få omväxling lyssnade jag på Sommar och Spanarna, båda från Sveriges radio. Kom så fram till platsen jag utsett till dagens mål. Slog upp tältet och hade en fantastisk utsikt över Åreskutan.

Dag 10: Åre, 18 km

Vaknade före klockan i ett varmt tält. Viljan att vara i Åre vid lunchtid gjorde att tältet packades ner fort. Strax efter lunch kom jag till Åre och med en pizza i magen fick jag ork att gå hela vägen till vandrarhemmet. Gjorde förberedelser inför vilodagen och passade på att se en orienteringstävling i byn. Träffade samtidigt mina orienterande vänner från Katrineholms OK.

De första tio dagarna

Under perioden dag 1-10 har jag totalt vandrat 245 km, eller i snitt 24,5 km/dag. Det är totalt 9 km längre än beräknat. Terrängen liksom vädret har varit väldigt varierande. Har träffat många väldigt trevliga stugvärdar och vandrare. Det ska bli väldigt spännande att se vad etappen mot Gäddede kan erbjuda.

5 comments

 1. Intressant och kul läsning!

  De där extra 9 km kanske gömmer sig på dag 4. 37 km låter lite väl långt för sträckan Broktjärnskojan – Bruksvallarna, såvida du inte irrade runt väldigt mycket i Tänndalen då. 🙂

  Önskar dig en fortsatt god tur!

  • Jag håller med dig om att 37 km låter väldigt långt. Har ingen möjlighet just nu att kolla på godispåsen i detalj så det får bero tills slutet av augusti. Egentligen borde någon kilometer läggas till dag åtta Vålådalen eftersom min gps fick slut på batteriet. Borde vara runt 29 km den dagen.

   • Inte sådant man ska ha fokus på under en fjällvandring så tyckte jag kunde ”hjälpa” till med det.
    Är mycket imponerad över att du finner tiden till allt bloggande och filmande! Ingen av övriga vandrare uppdaterar i närheten av lika ofta eller med så mycket innehåll.

    • Tack så mycket. För min egen skull vill jag dokumentera vandringen och det är bara kul om fler uppskattar det 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.