Dag 10: Åre

Vacker vy, vältrafikerade vägar.

Morgon dag 10
Morgon dag 10

Vid 23-tiden skymdes solen bakom Åreskutan och temperaturen i tältet blev sovbar. Redan strax innan sex var det så varmt i tältet att jag vaknade. Morgonrutinerna gick ovanligt snabbt och redan vid sjutiden började jag gå mot Åre.

För att hålla motivationen uppe lyssnade jag på podcasts. Dagen inleddes med Spionskandalen på Kinesista ambassaden. Den handlade om hur en anställt på ambassaden, tillsammans med hennes man, en underrättelseagent förklädd till journalist, anlitat en 61-åring man att spionera på sina landsmän i Sverige på flykt från kinesiska staten. Historien utspelade sig så sent som 2008.

Rastplats med Åreskutan i bakgrunden
Rastplats med Åreskutan i bakgrunden

Höll ett bra tempo och var i Undersåker på ett par timmar. Därifrån följde jag en mindre bilväg parallellt med E14. Vid Brattland behövde jag följa den hårt trafikerade vägen en stund innan jag åter kunde följa en mindre parallellväg. Det kändes ömt i fotsulorna och var ont om färskvatten. Efter några kilometer kom jag åter ut på E14. Denna gång kunde jag dock följa en stig vid sidan om vägen. Stigen var en del av en pilgrimsled och jag skänker en tacksam tanke till alla som tillsammans skapat den lättvandrade stigen. I lurarna lyssnade jag på en dokumentär om när CIA under andra världskriget tillsammans med en rad andra organisationer organiserade en hemlig operation i norra Norrbotten. Operation: Sepals heter programmet.

Kraftledningsstolpe som konstverk
Kraftledningsstolpe som konstverk
Betande kreatur
Betande kreatur
Somliga färdas fort, men missar mycket
Somliga färdas fort, men missar mycket
Modern konst?
Modern konst?

Strax efter elva såg jag äntligen den för mig så efterlängtade skylten ”Åre”. Inte långt senare såg jag en till skylt ”Pizza” och en pil till vänster. Precis som lämlarna i spelet Lemmings följde jag instruktionen och kom så småningom fram till pizzerian. Likt när Oskar i räddningspatrullen känner doften av ost följde jag stegen in och inte långt senare avnjöt jag en härlig pizza med en halvliters dricka till.

Efter pizzan gick jag till apoteket några hundra meter bort. På grund av fukten har skavsårsplåstren släppt och jag har förbrukat fler än beräknat. Köpte några askar med blandade Compeed-plåster. Köpte även en rulle halvsmal elastoplast för att kunna förstärka plåstren i kanterna, vid behov.

Från apoteket gick vandringen raka vägen mot STF Åre torg. Var i valet och kvalet om jag skulle ta ett enkelrum eller bara en bädd. Då prisskillnaden mellan ett enkelrum med sänglinne och frukost och en bädd inte var så stor tog jag ett rum. Känns också skönt att inte behöva oroa sig över (den lilla) risken för att dela rum med någon som har långa fingrar.

Strax efter att jag kommit till rummet kom receptionisten Malin med sängkläder och handdok. Strax efter det kom hon med mitt depåpaket. Det har legat på hennes kontor i över en månad och jag tackar så mycket för hjälpen! Med paketet på rummet kunde jag börja slappna av lite. Malin berättade att det finns möjlighet att få kläder tvättade genom Klättermusens butik. Sov i en halvtimme, tog en dusch och packade en påse med tvätt. Funderade på hur jag ska göra för att få med vandringsbyxorna, utan att visa mig i underkläder i byn. Slutade med att jag drog på mig regnbyxorna; i Åre fungerar det!

Det gick bra att lämna in tvätten och gick sedan till Stadium för att köpa nya inläggssulor och fler sockar. Det har redan blivit ett litet hål i min ena strumpa och inläggssulorna har slitits i fukten och nu på slutet vid vägvandringen. Förhoppningsvis får fötterna det lite mjukare under nästa etapp. Efter inköpet gick jag till Max och beställde rejält med mat.

När jag ätit färdig såg jag en träningsjacka i bekanta färger. Det var Barbro och Bosse Karlsson från Katrineholms OK. Vi träffades redan i Fältjägaren och har därefter övernattat på samma ställen. Vi skiljdes åt i Stensdalsstugan i förrgår. Kul att träffa de igen! Vi pratade ett tag och medan de sprang kollade jag på tävlingen. Ganska häftigt att se en pojke på tio år gå i mål samtidigt som en herre i sextioårsåldern. Det finns inte många andra sporter där det är så.

Tog adjö av Barbro och Bosse och gick till ICA för att handla lite kvällsfika. När jag kom tillbaka till vandrarhemmet bytte jag några ord med en mtb-cyklist och gick därefter till tvrummet för att skriva detta inlägg.

Nu hör jag delar av Kindberg Batras almedalstal i Aktuellt och analysen av talet. Tittar ut genom fönstret och ser en down hill-cyklist åka förbi. Det verkar vara väldigt populärt här i Åre.

Imorgon blir det en vilodag. Åker eventuellt kabinlift upp till toppen av Åreskutan om vädret och priset är det rätta.

Tack alla som lämnat så fina kommentarer på Facebook-sidan det värmer en vandrares hjärta <3

3 comments

  1. Detta blir en vana, att kika in på din sida och kolla hur dagens vandring varit Vila nu ordentligt på din lediga dag och ta hand om skavsåren. Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.