Dag 15: Grimsån-Olden, 24 km

Tältnatt blev vandrarhem och bastu

Morgon vid Grimsån dag 15
Morgon vid Grimsån dag 15

Imorse räknade jag med att sova två nätter till i tält, så blev det inte. Låt mig ta allt från början.

Vaknade i natt vid tretiden och hade rejäl klåda efter insektsbetten. Strök After Bite, som innehåller ammoniak, på betten och kunde därefter somna om. Vaknade strax innan klockan ringde och redan efter en timme och tio minuter var jag redo att ge mig ut på vägarna igen.

Vatten kan vara väldigt rogivande
Vatten kan vara väldigt rogivande
Vandrar in i Krokoms kommun och Offerdals socken
Vandrar in i Krokoms kommun och Offerdals socken
Kommer in i samhället Höjden
Kommer in i samhället Höjden

Under de två första timmarna mötte jag hela fem bilar – och alla vinkade tillbaka. Tror inte att jag mötte så många bilar under hela gårdagen. Efter den tredje timmens vandring hade klockan blivit strax efter elva. Kom fram till en fin rastplats efter en bro och valde att ta en tidigare lunchrast än planerat. Värmde upp mitt vatten och hällde i räksoppan. Såg på kartan att jag borde ha tre eller fyra marschpass kvar till Olden, där jag strax efter byn tänkt tälta.

Nästan helt spegelblankt
Nästan helt spegelblankt

Efter lunchen fortsatte vägvandrandet. Lyssnade på poddar, bland annat Naturmorgon från Rödkallen i Luleå skärgård. Ca en halv mil från Olden hör jag hur en bilist saktar in och kör upp jämsides med mig. ”Vill du ha skjuts?” frågar mannen i bilen. Förklarar att jag håller på med en utmaning och måste gå. Han blir nyfiken och jag berättar om Gröna bandet. Innan han susar förbi frågar jag om det finns något vandrarhem i Olden. Det gör det, i gamla skolan. Vad härligt tänker jag, förhoppningsvis slipper jag sova i tält.

Infarten till Olden
Infarten till Olden

När jag kommer fram till den avlånga byn Olden börjar jag direkt leta efter något som ser ut som en skola. Frågar en kvinna och hon berättar på norska att skolan ligger längre fram. Fortsätter att gå. Ser ett stort hus på höger sida och funderar på om det är gamla skolan. Hittar ingen utifrån som tyder på det, men karln i huset på vänster sida är utomhus och jag frågar honom. Visst är det vandrarhemmet, och jag ser Stigs bil utanför, svarar han.

När jag kommit in i byggnaden kommer Stig ner för ovanvåningen. Vi hälsar och direkt frågar han mig varifrån jag startat idag. Det visar sig att han brukar vara inne på Vita och gröna bandets hemsida för att se hur det går för oss. Vi pratar om några av de som gjorde Vita bandet i år och om hur lite snö det var då och hur mycket det är nu. Efter det så får jag mitt rum. Blir lite skeptisk när jag ser att det saknar fönster (”två oberoende utrymningsvägar”), men tänker inte mer på det.

När jag fått sängkläderna av Stig kilar jag på nätet hur det går för de andra Gröna bandarna och går därefter ner i källaren. Upptäcker, till min stora glädje, att det finns en bastu. Sätter igång timern. En timme senare sitter jag där och känner riktigt hur renare jag blir. Har skurit upp mina sista bitar torrkött och njuter av dem. Efter duschen går jag tillbaka till rummet och hämtar matlagningsgrejorna och dagens middag. Använder vandrarhemmets gryta och passar efter maten på att även diska mitt eget kök. Medan jag väntar på att maten ska bli färdig tittar jag på tv för första gången på mer än en månad. Nyheterna berättar om greklandskrisen, men även om en ekonomisk kris i Kina. Vädret är inte speciellt muntrare med regn ända fram till lördag. En skogsarbetare kommer in i köket. Det visar sig att han börjar sin semester imorgon och ska vandra längs Kungsleden med två kompisar. Vi håller båda tummarna för att snön ska smälta!

Nu är jag tillbaka på rummet. Njuter av tanken på att slippa göra mina behov bland mygg och knott. Mobilen, liksom klockan är på laddning och snart ska även mina batterier laddas. Först ska gårdagens och dagens blogginlägg laddas upp.

 

3 comments

  1. Oh fy tusan, fanns det ett vandrarhem i Olden. Det hade vi inte ens den blekaste aning om när vi traskade förbi där. Vi har dessvärre lite mer oflyt ikväll, ligger nu med regn och mygg ca en mil från Gäddede.

    Se till att stanna till vid forsen lite innan Häggsjövik om du kommer gå den vägen och om du har vädrets makter på din sida ! Det var en utmärkt ställe för lunch i princip mitt i forsen.

    Kul att följa dig här hur det går för dig! Lycka till och se till att hålla humöret uppe på alla de där jäkla vägarna.

    Med vänlig hälsning, Gustav Rosman

    • Mygg och regn är ingen trevlig kombo… Om det inte vore för den trevliga karl som ville ge mig skjuts hade det blivit tält för mig också. Ibland har en tur! Tack för tipset om Häggsjövik. God tur!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.