Dag 14: Sundet-Grimsån, 26 km

Regn, enformiga vägar, men fågelsång – i hörlurarna

Morgonen efter en regning natt, dag 14

Vaknade 0700 av klockan. Regnet smattrade mot tältet, precis som det gjort sedan 15-tiden igår. Drack ordentlig med vatten igår, för att motverka vätskebrist. Behövde kliva upp på natten och pinka. När jag väl kravlat mig ut ur sovsäcken, fått på mig regnjackan och tagit mig ut ur tältet väntar en otrevlig överraskning. (Vad som känns som) hundratals knott angriper mina bara ben omgående och jag försöker få bort dem samtidigt som jag ska försöka undvika att kissa på mig. Lyckades med det ena, men mina ben och fötter ser ut som om jag fått vattkoppor. För att undvika samma sak på morgonen försöker jag hålla mig i det längsta, men tillslut går det inte. Samma procedur igen – och samma resultat. Efter den pärsen känner jag behov av att vila lite och ställer väckarklockan på åtta.

När väckarklockan ringer på nytt tömmer jag direkt luften ur liggunderlaget för att underlätta uppstigningen. Byter om från pyjamasen och tar på vandringskläderna samt regnstället. Packar ihop och förbereder mig på knotten. Kastar ut allt ur tältet och tar fram tandborsten och tandkrämen. Genom att hela tiden röra på mig undviker jag att bli biten så gott det går. Efter tandborstningen väntar den stora utmaningen – packa ner tältet. Den utmaningen består av två delar. Det ena är givetvis att undvika att få ännu mer kliande rodnader på kroppen och det andra är att försöka undvika att innertältet ska bli allt för blött. Det går hyfsat bra med båda.

Med ryggsäcken packad (varför känns det alltid som om någon under natten lagt in sin stensamling där?) startar jag min klockgps. Vanligtvis tar det runt ett par minuter för den att hitta satelliterna, men inte denna gång. Kan inte vänta utan påbörjar dagens vandring utan att kunna se exakt hur långt jag gått.

Vandrar på och kommer efter ett par marschpass till byn Kallsedet där jag svänger av mot Kolåsen. I korsningen finns en skylt där det står att det finns café och butik i Kallsedets camping. Det känns lockande med en kopp te och något att tugga på, men bestämmer mig för att fortsätta vandra.

Mycket vatten i vattendragen
Mycket vatten i vattendragen

Kommer fram till bron mellan sjöarna Äcklingen och Juvuln och bestämmer mig för att luncha. Dånet från forsen ackompanjeras av dånet från min gasbrännare och snart får jag äta hemmatorkad mat. Efter lunchen kommer nästa möjlighet. I Kolåsen, fyra kilometers omväg, finns ett STF-vandrarhem och jag funderar någon sekund på hur skönt det skulle vara att slippa en tältnatt. Tanken på att förlänga morgondagens etapp, och bli av med mitt försprång jämfört med planen gör att jag fortsätter.

Ibland gick det uppför - ibland nedför. En får uppskatta variationen
Ibland gick det uppför – ibland nedför. En får uppskatta variationen

Efter många timmars vandring kommer jag fram till dagens förbestämda mål: Nyvallen. Även om kroppen vill vila så bestämmer jag mig för att fortsätta. Klockan har inte blivit så mycket och det finns säkert finare tältplatser längre fram, resonerar jag. Gör knappt två marschpass till och kommer fram till bron över Grimsån. Går några hundra meter och svänger av till vänster. Följer vägen och kommer fram till en bra tältplats med torrt underlag och närhet till vatten.

Direkt när jag kommer fram slår jag upp tältet och hämtar vatten. När det är gjort kontrollerar jag hur blött innertältet blivit. Golvet är väldigt blött och jag försöker så gott det går att torka rent. In med liggunderlaget och resten av utrustningen som jag vill ha i innertältet. När det är gjort sätter jag elektronik på laddning. Både min gpstracker och gpsklocka behöver laddas. När det är gjort tar jag fram Ipaden och börjar skriva detta inlägg.

I tältet är det varmt och mygg-/knottfritt. Jag ser hur de vill in, men innertältet stoppar dem. Har applicerat After Bite för att minska klådan efter betten och det hjälper lite. Nu ska jag kolla kartan och se hur långt det blir att gå imorgon. Jag ligger ungefär fyra kilometer före i min planering och vill gärna behålla det försprånget för att minska längden på de längsta dagarna. När det är gjort väntar de vanliga kvällsrutinerna med matlagning, tandborstning och diskning.

1 comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.