Dag 03-04 Töreboda

Dag 03 började alldeles för tidigt av att mitt liggunderlag blivit lite väl platt under natten. Fick fylla på med mer luft och sedan somna om. När det sedan var dags att stiga upp kändes det genast lite mer effektivt med rutinerna. Medan mina medtältare väntade på färska frallor njöt jag av bacon och halloumi tillsammans med räkosten, som mer eller mindre blivit mitt signum på tur med BMW MC-klubben Sverige.

Efter att tältet var rivet och all utrustning nedpackad delade vi upp oss i två grupper. En som skulle köra asfalt tillbaka till Höör och en som istället valde grusvägar. Givetvis följde jag med den sistnämnda.

Körningen blev väldigt blöt. Till en början höll jag mig varm utan extrajackan, men vid första pausen tog jag på mig den och kopplade in elkabeln. Känslan när eljackan spred värmen i överkroppen var helt underbar. Istället för att småfrysa kändes det som att vara inlindad i en riktigt varm ullfilt i en kall fjällstuga. Njöt!

I det blöta vädret var det skönt att rasta under tak

Efter en kortare rast under tak körde vi den sista biten tillbaka till Höör. Alla lovordade turledarna Mia, Jonas och Fredrik och deras arbete med att reka turen. Det var väldigt lyxigt att för första gången ha tälttur med tillgång till rinnande vatten, WC och dusch, istället för utedass, som varit det rådande vid de två tidigare tältturerna.

Lämnade sedan Höör med siktet inställt på Töreboda. Tänkte att det skulle bli skönt att köra asfalt då grusvägarna bitvis var väldigt hala. Tyvärr fick jag bakhjulssläpp vid utfarten ur en rondell och därefter fick jag köra lite lugnare. Nästa bakhjulssläpp blev i en korsning när jag accelererade ut. Även den gången gick det bra, men jag är lite tveksam till hur mina nya Motoz Adventure presterar. Upplevde inte samma sak med Rallz från samma tillverkare.

När jag kom fram till Töreboda tankade jag direkt hojen och körde sedan till resmålet. Jag var blöt in på huden och den sista timmen småfrös jag om underkroppen. Det var otroligt skönt att hänga upp de blöta kläderna på tork och ersätta dessa med torra.

Dag 04 Vilodag i Töreboda

Under gårdagen upptäckte jag att min GPS-telefon inte riktigt fungerade som den skulle. Ca 20 minuter från Töreboda tappade den GPS-funktionen och dessförinnan hade det varit strul med laddningen. När jag sedan på morgonen skulle använda telefonen var batteriet slut och telefonen vägrar acceptera laddningen. Har varit mentalt förberedd på att telefonen förr eller senare kommer ge upp, men det var väldigt tråkigt att det skulle ske i början av en resa. En viktigt lärdom är att om jag ska fortsätta använda telefoner som komplement till min Garmin-GPS behöver de vara vattentäta (IP68-klassade).

Dagen har spenderats med hundmys, inbokning av 4500 mils-service i Boden och daglig tillsyn av hojen med smörjning av kedjan, rengöring av framgaffelbenen och allmän översyn. Utöver detta har jag försökt hitta hålet i liggunderlaget. Sprayade liggunderlaget med diskmedel blandat med vatten för att försöka hitta bubblor, utan att lyckas. Dränkte därefter liggunderlaget i regnvattentunnan, men inte heller då upptäckte jag hålet. Får helt enkelt förlika mig med tanken på att det kommer bli att blåsa upp liggunderlaget under de kommande nätterna. Därefter får jag försöka hitta en annan lösning på att hitta hålet.

Omplanering

Min ursprungliga plan var att genomföra hojservicen efter resan, men efter att ha rådfrågat återförsäljaren rekommenderade de istället att göra den under resan för att inte överstiga serviceintervallet. När jag kommer fram till mitt mål i norr återstår ca 20 mil till 4500 mil. Det gör att jag istället kommer ta den längre vägen över Jämtland när jag ska norrut och köra östra vägen söderut. Initialt blir det Dalarna, därefter Jämtland och slutligen en lång dagsetapp till Norrbotten.