Nu har mattorkningen inletts. Jag börjar med att torka vitkålen. Totalt ska nästan 12 kg vitkål torkas samt runt 40 kg ytterligare råvaror. Inspirationen har jag hittat i boken Torka mat av Eric Tornblad
Förberedelse
Initialt ska kålhuvudet sköljas och dåliga blad rensas bort.
Förvällning
För att förhindra förändringar på färgen och smaken förvälls vitkålen. Det innebär att vatten kokas upp tillsammans med salt. Därefter läggs vitkålen ner i 2-3 minuter och avslutningsvis kyls vitkålen ner hastigt i kallt vatten.
Jag gillar saltsmaken och använder säkert närmare 10 teskedar salt/3 liter vatten.
Delning
För att kålbitarna ska torka ungefär lika snabbt är det bra om bitarna är lika stora. Jag försöker skära bitarna med en bredd på ungefär 1 cm.
Det är först när en har skurit upp ett helt vitkålshuvud en inser hur mycket det blir…
Uppläggning
För att effektivt torka maten underlättar det om luftflödet är så bra som möjligt. Eftersom jag ska torka så pass mycket så väljer jag istället att lägga vitkålen tätt och allt eftersom det torkar och krymper jag kan sprida ut delarna.
Torkning
När jag kom ner till Lund efter sommarjobbandet i Kiruna köpte jag en mattork. Det underlättar torkningen enormt då det finns både temperaturreglering och timer. Alternativet är att torka maten i ugnen, men då måste en tänka på att ha en springa öppen till ugnsluckan för att fukten ska vädras ut. Något som dock är väldigt enkelt att torka i ugn är köttfärs.
Min mattork har fem ollor och som du kan se är alla välfyllda. Ovanpå torken har jag en bok där jag skriver vad jag torkat, vilken temperatur, mängd, tid och kommentarer om hur det blev. När jag senast torkade ett helt vitkålshuvud fungerade det bra med en temperatur på 52°C och 16 h.
Disken
Nu ligger vitkålen i torken och det enda som återstår är att ta hand om disken.
Vilka fler råvaror tänker du torka?
Hej David,
det blir en hel del grönsaker, men också kött och fisk. Mer exakt är det champinjoner, fetaost, gul lök, kikärtor, nötfärs, paprika både grön, gul och röd, plommontomater, purjolök, ruccola, räkor, rödbetor, spenat och torsk.