Torkning av vitkål

Nu har mattorkningen inletts. Jag börjar med att torka vitkålen. Totalt ska nästan 12 kg vitkål torkas samt runt 40 kg ytterligare råvaror. Inspirationen har jag hittat i boken Torka mat av Eric Tornblad

Förberedelse

Initialt ska kålhuvudet sköljas och dåliga blad rensas bort.

Vitkålshuvud
Vitkålshuvudet

Förvällning

För att förhindra förändringar på färgen och smaken förvälls vitkålen. Det innebär att vatten kokas upp tillsammans med salt. Därefter läggs vitkålen ner i 2-3 minuter och avslutningsvis kyls vitkålen ner hastigt i kallt vatten.

Jag gillar saltsmaken och använder säkert närmare 10 teskedar salt/3 liter vatten.

Saltning och uppkokning av förvällningsvatten
Ca 10 tsk salt/3 l vatten

Delning

För att kålbitarna ska torka ungefär lika snabbt är det bra om bitarna är lika stora. Jag försöker skära bitarna med en bredd på ungefär 1 cm.

Delning av vitkål
1 cm i bredd

Det är först när en har skurit upp ett helt vitkålshuvud en inser hur mycket det blir…

Massor med vitkål
Massor med vitkål

Uppläggning

För att effektivt torka maten underlättar det om luftflödet är så bra som möjligt. Eftersom jag ska torka så pass mycket så väljer jag istället att lägga vitkålen tätt och allt eftersom det torkar och krymper jag kan sprida ut delarna.

Förvällda och upplagda vitkålsbitar
Välfylld olla

Torkning

När jag kom ner till Lund efter sommarjobbandet i Kiruna köpte jag en mattork. Det underlättar torkningen enormt då det finns både temperaturreglering och timer. Alternativet är att torka maten i ugnen, men då måste en tänka på att ha en springa öppen till ugnsluckan för att fukten ska vädras ut. Något som dock är väldigt enkelt att torka i ugn är köttfärs.

Inlagda i torken
52°C och 16 h

Min mattork har fem ollor och som du kan se är alla välfyllda. Ovanpå torken har jag en bok där jag skriver vad jag torkat, vilken temperatur, mängd, tid och kommentarer om hur det blev. När jag senast torkade ett helt vitkålshuvud fungerade det bra med en temperatur på 52°C och 16 h.

Disken

Nu ligger vitkålen i torken och det enda som återstår är att ta hand om disken.

Disken
Det ”roligaste” av allt

2 comments

    • Hej David,
      det blir en hel del grönsaker, men också kött och fisk. Mer exakt är det champinjoner, fetaost, gul lök, kikärtor, nötfärs, paprika både grön, gul och röd, plommontomater, purjolök, ruccola, räkor, rödbetor, spenat och torsk.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.