NOBO eller SOBO?

Northbound eller southbound det är frågan.

 

Frågan på vad kan en fundera. Hur ska en lägga upp vandringen svarar jag. Gröna Bandet har några regler som måste följas. När det gäller färdvägen ska följande sex platser passeras genom eller väster om: Åre, Håkafot, Jäckvik, Saltoluokta, Nikkaluokta och Östra spetsen av Torne Träsk. Utöver detta är det helt fritt att lägga upp färdvägen.

För min del har jag två tidpunkter att förhålla mig till. Vandringen kan tidigast starta efter midsommaren och jag måste vara framme senast i slutet av augusti. Det innebär att jag maximalt kan vara ute på tur i 70 dagar.

Treriksröset midsommar 2007
Treriksröset midsommar 2007

Sedan återstår frågan om var ska starten gå. Treriksröset eller Grövelsjön? När far och jag vandrat Kungsleden har vi alltid gått söderut. Utgår en från Kiruna blir det naturligast så. Nu när jag bor i Lund, är det så enkelt att jag med samma logik ska börja i Grövelsjön eftersom det är närmast? Tyvärr handlar beslutet inte bara om vad som är smidigast, utan främst vad som är lämpligast. Vis av erfarenhet kan det under midsommaren snöa i Kiruna och med start i Treriksröset är risken större att behöva vandra i snöoväder. Det ska dock sägas att vi har firat midsommar i Treriksröset och bjudits på härligt högsommarväder. I slutet av augusti kan den första snön falla i Norrbotten varpå vandringens avslutning kan ske i snö.
Treriksröset består av en betongklump runt en mils vandring från närmsta bilväg varpå transport därifrån behöver lösas. Transport till Treriksröset hade förmodligen kunnat lösas med hjälp av vänner och bekanta i området. Transport därifrån är dock mer komplicerat eftersom jag inte vet exakt när jag kommer fram.

Pältsa midsommar 2009
Pältsa midsommar 2009

Om en bortser från logistiken och klimatet återstår ändå några saker. Jag har sett hela Kungsleden åt ena hållet. När far och jag kom fram till Hemavan hade jag (sjukt nog) en längtan efter att få vandra leden igen, men denna gång norrut. Sedan jag flyttade till Skåne har jag saknat höstfärgerna i Lappland och med lite tur kan dessa ha kommit till de allra nordligaste delarna i slutet av augusti.

Framme i Hemavan 2010
Hemavan 2010: framme efter att under flera år betat av Kungsleden.

Trots det negativa i att avsluta vandringen i Treriksröset gissar jag att vandringen blir mindre snöig vid en nobo-vandring, dvs start i Grövelsjön

Rombakksbotten midsommar 2012
Midsommar 2012: Bjørnfjell ligger på ca 500 m.ö.h. och snölegor kantrade stigen.

 

2 comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.