Del 2 Åre-Gäddede

Åre, Lill-Rörsvallen (Kallsjön), Hamborgsvallen, Nyvallen, Långsån, Koberget (Rönnöfors), Bakvattnet, Rötviken, Bågavattsån, Lobbersjön, Hällarna (Hällingsåfallet), Gäddede.


Del två av mitt Gröna band går mellan Åre och Gäddede. För att ta sig till Gäddede måste Kallsjön rundas och det görs lättast genom att korsa Åreskutan och därefter följa en bilväg längs sjöstranden mot campingen i Kallsedet. Därefter ska jag runda Juvuln, svänga av mot Bergsjön och fortsätta längs grusvägar i östlig riktning. I samhället Finnsäter tänker jag åter lämna vägarna för att ta mig upp på ett fjäll. Denna gång är det Önrun, 857 m.ö.h., som ska passeras. Le Trek tipsar om en fyrhjulingsväg till toppen. Om kroppen och vädret behöver det har jag möjlighet att ta in på Ewas Pensionat och spa i Bakvattnet. Efter Bakvattnet, eller möjligen någon lämplig sjö norrut, är nästa uppehåll Rötviken. Det ska tydligen vara både billigt och bra att bo där. Efter Rötviken är nästa intressanta plats Skansen Klintaberg som är ett fästningsverk från andra världskriget vid Valsjön. Efter Valsjöbyn kommer väg 340 ersättas med en mindre väg mot Gunnarvattnet, men innan Gunnarvattnet kommer jag svänga österut mot Vinklumpen. Där kommer jag äntligen lämna vägarna och ta mig upp på fjället igen. Ska bege mig in det björntäta området Hotagens naturreservat. Från Vindklumpen går samernas körväg till Lobbersjön, i Kotagens  så den delen borde vara relativt lättnavigerad. Det är däremot inte etappen vidare till Hällingsåfallet, men med hjälp av karta och kompass borde det inte vara helt omöjligt. Från Hällingsåfallet kommer jag följa sjön Hetögeln till Gäddede.

Mål Längd [km] Acc. sträcka [km]
Lill-Rörsvallen (Kallsjön) 26  265
Hamborgvallen 22 287
Nyvallen 23 310
Långsån 25 335
Koberget (Rönnöfors) 27 362
Bakvattnet 24 386
Rötviken 23 409
Bågavattsån 28 437
Lobbersjön 24 461
Hällarna (Hällingsåfallet) 21 482
Gäddede 23 505
Summa 266 24,2 km/dag

Sträckans kartor

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.