Dag 7: Gåsen

Kalla vad, trevliga möten och varm stuga

Morgon dag 7
Morgon dag 7

Vaknade ett par minuter före klockan och tog ut öronpropparna. Igår blåste det rejält när jag skulle sova och tältduken prasslade högt. Vid halv ett pluggade jag in öronproppar för att kunna sova. Därefter som jag som ett barn. Efter att tältet packats ihop gick jag till stugan Nordan för att packa om ryggsäcken och göra en kopp te.

Gällande upplägget i ryggsäcken försöker jag tillämpa principen ”allting ligger överst”. Det jag behöver just nu ska också ligga överst. För att uppnå detta har jag i stort följande ordning: längst ner finns mat för kommande dagar, extra gasoltub, extra diskgrejor. Därefter ett lager med sovsäck, uppblåstbart liggunderlag, elektronik, tält, sjukvårdsutrustning, reparationsutrustning. Eftet det kommer dagens mat, ätgrejor, gasolkök, regnkläder, toapapper. Överst ligger en vattentät påse med extrakläder.

En annorlunda "bro"
En annorlunda ”bro”

Från Helags var det en väldigt fin vandring. För första gången hade jag på mig förstärkningsplagg redan när vandringen inleddes. Dunjackan, vantarna och mössan gav mig lagomt med värme flera timmar framåt. Behövde inte ta av mig något ens när det gick uppför; vinden kylde då ner mig.

Efter någon timme längs leden träffade jag de första vandrarna. De hade övernattat i en raststuga mellan Gåsen och Helags. Tre vad skulle jag behöva genomföra till Gåsen varav de första två kunde göras med kängor, men det sista var knädjupt. Mötte sedan två personer som var ute och sprang. Fick senare veta att de skulle från Gåsen till Helags och därefter till Sylarna. Ett imponerande träningspass. De kommande två vandrarna jag träffade var förmodligen far och dotter. De hade startat i Gåsen och kunde informera om mycket snö och ge lite mer information om vaden. I morse var drt fyra plusgrader och fuktmättat i Gåsen. Ingen perfekt start direkt.

Kom ner till Hulke och det första vaden. Eftersom de första vandrarna påstått att det gick att vada torrskodd och därefter kollar lite tveksamt på mina skor ville jag bevisa att det skulle gå även med ankelhöga skor. Med lite rekognosering och mätande med stavarna kom jag över utan att fått vatten över skoskaftet.

Vadade över här. Kallt!
Vadade över här. Kallt!

Fortsatte att följa den välspongade leden några kilometer till nästa vad. Här blev det svårare att ta sig över. Fick följa vattnet först nedströms och därefter uppströms för att hitta ett lämpligt ställe. Redan vid andra steget blev det dock för strömt för att undvika vatten över skaftet. Lyckades dock hålla mig under skaftet därefter.

Precis efter vadet mötte jag dagens sista vandrare. Även de kom från Gåsen, men hade valt att vänta ett par timmar på bättre väder. Beskrev var jag vadat över och fortsatte över nästa berg, mot nästa vad.

Dagens sista vad var rejält. Hörde och såg jokken långt innan jag kom fram dit. Försökte hitta ett hyfsat lugnt parti med mycket stenar och lyckades sisådär. Det fanns inte mycket annat att göra än att vika upp byxbenen mot midjan och gå ner. Vattnet var kallare än jag kunnat föreställa mig, men vadet gick smidigt och vattnet var som mest 2-3 dm djupt. Överlag var det inte speciellt strömt, med strömfåran undantaget.

En hel del snö vid Gåsen
En hel del snö vid Gåsen

 

Från sista vadet gick det konstant uppför fram till Gåsen. Själva stugplatsen består av två gäststugor med tillhörande utedass samt en stugvärdsstuga med tillhörande reception och kiosk. Hade fått höra att det var mycket snö hör, men aldrig föreställt mig hur mycket det låg kvar. När stugvärdarna Håkan och Ingrid kom hit var det snö upp till ena stugtaket! Riktigt så mycket snö var det inte nu, men snön låg tjock hela vägen mellan alla stugorna. Uppskattningsvis nästan en halvmeter. Sista juni.

Stugvärdsparet gjorde sin sjunde säsong här och kände bra till området. De kunde berätta att snön normalt är borta till midsommar, men att undantag funnits. I fjol kom det flera decimeter nysnö på midsommarafton. Det har också funnits år då snö legat kvar från stugvärdsstugan till storstugan. I år var dock det mest extrema de varit med om.

När jag kom hit var jag inte säker på om jag skulle stanna eller fortsätta, bad att få återkomma till stugvärdarna. Efter en sen lunch i en varm stuga blev valet lätt och jag bokade in mig på en natt här. Detta gör att jag behöver gå långt imorgon. Först till nybyggda Stensdalstugan och därefter till samhället Vålådalen, där jag planerar att campa. Gick tillbaka till stugvärdarna och berättade om mitt val. Pratade en god stund och Håkan berättade att laddningskabeln till deras iPad var trasig. Eftersom jag fått med mig två erbjöd jag min ena. Gick och hämtade den och blev kvar i stugan med mer samtal.

 

2 comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.