Dag 9: Kalhygge, Undersåker

Vvv: varmt, vägar och vätskebrist

Morgon dag 9
Morgon dag 9

Igår bestämde jag mig för sovmorgon idag och vaknade utvilad strax efter 0815. Skrev färdigt gårdagens blogginlägg och städade ur rummet. Strax före tio lämnade jag tillbaka nyckeln i receptionen och gick upp till restaurangen, med hopp om att få frukost, trots att de stänger tio. Det gick bra, men jag kunde bara ta en gång eftersom maten skulle plockas in. Lastade på ordentligt med mat och en halvtimme senare var jag minst sagt proppmätt. Jag åt ingen ordentlig middag igår så det var bra att ladda upp depåerna inför dagens vandring.

Vålådalens fjällstation
Vålådalens fjällstation

Strax före elva betalade jag för rummet och började min vandring. Termometern utanför fjällstationen visade 26 grader och inte ett enda moln skymde himlen. En underbar dag, om det inte vore för att jag behövde vandra minst 20 km i hettan.

Efter någon kilometer träffade jag en till landsvägsvandrare. Henrik heter han och var påväg till Tänndalen, precis därifrån jag själv vandrat. Han hade börjat vandra från Åre igår och gjort 3,8 mil första dagen. När han skulle köpa kartor var den över Jämtland slut. Eftersom jag inte behöver den längre fick han den. Man ska hjälpa varandra!

Efter mötet med Henrik dröjde det inte länge tills jag kom till ett häftigt vattenfall. Det var döpt efter en kvinna som försvunnit i fallen. Att dömma av hur strömt det såg ut att vara är jag inte förvånad.

Ingeborgfallet
Ingeborgfallet

Efter vattenfallet fortsatte jag till Östra Vålådalen. Där köpte jag en glass och en flaska vatten. Innan jag gick därifrån fyllde jag på min tidigare vattenflaska och den nya. Det behövdes!

Vålån
Vålån

Fortsatte efter landsvägen och gick ofta på höger sida för att få lite skugga. Värmen gjorde att det gick åt stora mängder vatten. Passerade ett badställe vid Storån. På avstånd kunde jag se en sandstrand och solande människor. Själv fortsatte jag vidare i värmen. Kom fram till en lägerplats vid Ottsjön där jag fyllde på vattenflaskorna. Det var mycket småpartiklar i vattnet så jag valde att filtrera det först, för säkerhets skull.

Den första dagen med vägvandring
Den första dagen med vägvandring

Från Ottsjöns strand fortsatte vandringen. Passerade korsningen mot samhället Ottsjö och tyckte mig ana en ökad biltrafik. Igår kollade jag upp var mina Gröna bandet-kollegor slagit läger för natten och bestämde mig för att gå minst lika långt. Inte för att det är någon tävling, men när en vandrar ensam är det bra med motivation.

Åreskutan
Åreskutan

Passerade stugan Utsikten, där vyn över Åreskutan var fantastisk fin. Följde en skogsbilväg som i princip gick parallellt med den asfalterade vägen. Skönt för föttera att få lite mjukare underlag. Kom till en korsning varifrån det enligt kartan skulle finnas en bäck några hundra meter bort. Följde vägen, hittade bäcken och slog upp tältet.

Med tältet uppslaget var det dags för middag. Idag blev det en fetaostsallad med spenat. Gott och nyttigt. Åt maten och hade en ljuvlig vy över Åreskutan. Definitivt den finaste platsen jag haft läger på hittills. Runt omkring mig är det ett kalhygge så skyddet från solens strålar är obefintligt.

Ligger nu i tältet. Det känns som om temperaturen här inne är minst 25 grader. Tänker tillbaka på natten i Helags med vind på runt 10 m/s och omkring 10 grader i luften. Är det något jag tror mig kunna hantera är det kyla. Natten i Helags var behaglig. När jag nu ligger här känns det som om denna natt kommer bli alldeles för varm.

När jag ser tillbaka på dagen så har den gått väldigt bra. För att hålla motivationen uppe har jag lyssnat på Sommarpratarna och Spanarna, båda från Sveriges radio. Intressanta program som oftast hållt tankarna borta från hur enformig vandringen var. Nästa etapp Åre-Gäddede går till största delen längs bilvägar så det blir att ladda upp mobilen med podcasts. Gällande tempot och raster har det fungerat riktigt bra. Har gått i 50 min och vilat i 10 min. När jag gått har hastigheten varit runt 5 km/h. Vilket är snabbt för att vara mig på vandring.

Åreskutan i solnedgången
Åreskutan i solnedgången

Imorgon väntar Åre där jag främst ser fram emot: mat från Max, en kall öl och rena kläder (även om jag måste tvätta själv).

Fick en magisk solnedgång
Fick en magisk solnedgång

3 comments

  1. Bra kämpat Tobias! Kan meddela att nu är det än mer vatten i bäckarna här runt Gåsen, och vaden är svårare att passera.
    Tack för att vi fick köpa din reservladd, det var guld värt.
    Vi fortsätter med spänning att följa dig på din ”resa”.
    Ingrid o Håkan på Gåsen

    • Tack så mycket. Är det fortfarande lika mycket snö runt stugplatsen? Tyckte att vadet över Gåsån var tillräckligt jobbigt utan högre vattenföring.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.