Dag 13: Huså-Sundet, 32 km

Våta vägar vidare

Morgon dag 13
Morgon dag 13

Valde att inte sätta någon väckarklocka, utan istället sova ut. Trots detta vaknade jag redan 0730 och var rätt så pigg. En timme senare lämnade jag Huså skola nynnandes på ”On the road again”.

Väg - temat för etappen
Väg – temat för etappen

Vägen från Huså var väldigt lättgånget. Underlaget var inte asfalt, ej heller grusväg, utan snarare packad jord. För att vara bilväg var det väldigt skonsamt för fötterna. Någon kilometer utanför Huså ser jag något komma ut på vägen från skogen. Samtidigt som jag upptäcker varelsen ser den mig och springer in i skogen. Det var en fin rödräv, det första och enda djuret jag stöter på under dagen.

Kor och Kallsjön
Kor och Kallsjön

Lunchen intogs vid Kallsjöns strand strax efter en bro. Någon hade ställt dit ett campingbord så det blev riktigt bekvämt att sitta ner. Lyssnade till vågornas brus och plåstrade om mina fötter. I morse upptäckte jag skav ovanpå vänster stortå så jag tejpade fast en bit skumgummi där. Det fungerade väldigt bra. För att hålla skavsårsplåstren på plats och förstärka fotsulan la jag en bred bit tejp under främre delen av fotsulan. Det fungerade bra och min fotsula var mindre öm när jag kom fram idag än igår.

Inspiratör
Inspiratör

Efter lunchen gick jag någon timme, sedan kom regnet. Tog på mig regnstället i samband med en planerad rast. Givetvis slutade det regna en halvtimme senare och vid nästa rast åkte det av. Gick en halvtimme till och det började åter regna. Samma procedur igen med regnstället. Tyvärr upphörde inte regnet.

Regnet är över mig och jag vandrar in till Sundet
Regnet är över mig och jag vandrar in till Sundet

I min planering hade jag tänkt tälta vid Hamborgvallen, men det var svårt att få tag på vatten där. Efter att kollat kartan bestämde jag mig för att gå til Sundet, där gick en bilväg ner till Kallsjön. Kom in på en lite större, asfalterad, väg och kom fram till Sundet. Där avtagsvägen mot Kallsjön startade fanns en skylt med symbolen för ”rum”. Hade inte hört att den möjligheten skulle finnas här, men hoppades på att kunna sova inomhus och slippa tälta i regnet.

Tyvärr var det stängt på vandrarhemmet
Tyvärr var det stängt på vandrarhemmet

Fjällgården var stängd och jag fick istället gå ner till Kallsjön. Valde att slå upp tältet på vändplatsen och gick ner för att hämta vatten. Sjövattnet såg inte speciellt trevligt ut och jag ville inte dricka det. Som tur är packade jag ner mitt vattenfilter och kunde ordna friskt vatten. När jag kom tillbaka till tältet såg jag att flera spikar lossnat. Letade runt och hittade stenar att förstärka samtliga med.

Väl inne i tältet var det dags att göra middag. Kokade upp vatten och la i köttfärsen. När köttfärsen var uppäten uppkom nästa utmaning: hur fixa diskning och tandborstning och samtidigt slippa vara ute i regnet? Löste det på ett smidigt sätt, men när jag väl kom ut såg jag nästa problem. I fotänden av tältet hade en vattenpöl bildats. På grund av tältets lutning var det möjligt för vattnet att rinna in i tältet, om det kom över kanten. I brist på annan lösning gjorde jag vattenpölen djupare. En annan lösning kunde vara att bygga en dammvägg mellan tältet och pölen, men lämpligt byggmaterial saknades.

Mätt, torr och varm ligger jag nu i tältet och lyssnar på regndropparna som träffar tältduken. Jag har behövt gå långt idag, längre än jag planerade. Det jobbigaste är inte den fysiska ansträngningen att gå, utan det mentala i att fortsätta. Idag har Naturmorgon i P1 tagit mig bort från vägen och till intressanta nationalparker med spännande djur. I brist på fågelkvitter i verkligheten har podden gjort dagen betydligt intressantare. Det är inga problem för mig att vandra i fjällen; där är underlaget och omgivningen betydligt mer varierande, men precis som vid en promenad hemmavid är det längs vägar skönt med något att lyssna på. Jag har upptäckt ett problem som tyvärr har stor potential att bli värre. På främre ovansidan av min vänstra sko har en glipa bildats. Så fort jag får möjlighet ska jag försöka limma ihop glipan. Det känns oroväckande såhär tidigt av vandringen. Enligt väderleksrapporten ska det regna hela natten – jag hoppas att vattengropen är djup nog.

3 comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.