Sösdala-Ullstorp (18/3-15, 32 km)

Längsta sträckan hittills, solsken, bilvägar, ponnyer, dagstur.

I strålande solsken satte jag mig på tåget mot Sösdala. För drygt två veckor sedan gick jag från Hässleholm med slutpunkt Sösdala och idag var det alltså dags att göra nästa etapp. Enligt kartan rörde sig om 21 km från Lillsjödal till Maglebjär och eftersom jag startade vandringen före Lillsjödal, med målgång före Maglebjär räknade jag med ca 24 km vandring. Det blev betydligt längre, men mer om det senare.

2 km till Lillsjödal
2 km till Lillsjödal

Från stationen i Sösdala tog jag landsvägen mot Lillsjödal. Snart såg jag skylten ”Lillsjödal 2” och svängde in på en mindre väg. Passerade några hus och kom efter 30 minuters vandring fram till Lillsjödal där jag passade på att njuta av hur mycket naturen förändrats under drygt två veckor. Det ska bli riktigt intressant att se när vitsipporna börjar blomma.

Framme i Lillsjödal
Framme i Lillsjödal

Från Lillsjödal fortsatte leden längs en skogsstig. Den var väldigt vältrampad och hade en fin sträckning. Kom fram till en fin äng där jag bredde ut liggunderlaget och njöt av vädret. Fåglarna kvittrade och solen värme riktigt skönt! Försöker oftast gå i 50 minuter och därefter vila i tio så vilopausen blev inte allt för lång.

Vägkorsning Maglö
Vägkorsning Maglö

Lämnade stigen alldeles för fort och kom ut på en bilväg. Fortsatte efter den och kom fram till Maglö. Slottet såg väldigt propert ut. Såg även ett par små ponnyer i deras hage. Mellan Maglö och Stenshult följde jag en skogsväg. Passerade ett kalhygge och reflekterade över totalavverkningen. Kan det verkligen vara bra att avverka allt på en plats? Det är hur som helst inte speciellt vackert…

Två ponnyer i Maglö
Två ponnyer i Maglö
Kalhygge
Kalhygge – inte så vackert…

Strax norr om Åkarp tog jag en längre paus och gjorde lunch. Dagens lunch bestod av en gryta med röda linser. Väldigt gott och med rejält med matolja blev det riktigt mättande.

I princip hela vägen från Åkarp till Slättaröd följde leden vägar. Skogsvägar blandat med asfaltsvägar. Det var dock lättvandrat, om än inte speciellt skönt underlag att gå på. Ett undantag fanns dock, se nedan.

Lerig väg
En härlig utmaning att ta sig fram torrskodd!

Min tanke med denna vandring var initialt att få en riktigt lätt och skön vandring där jag planerade att vandra ca 16 km på onsdagen och 8 km på torsdagen. I takt med att klockan gick blev kilometerna allt fler i mina ben. Längs Skåneleden brukar jag hålla ett tempo på ca 5-6 km/tim vilket innebär att 16 km inte borde ta längre tid än drygt tre timmar. Redan när jag satt hemma utsåg jag området nordväst om Tjörnarp till en lämplig övernattningsplats. Jag borde ha kommit fram tid vid 15-tiden och därefter haft tre timmar tills solnedgång. Vid 15-tiden hade jag dock inte kommit så långt, trots ett högt tempo. När jag väl kom till området hittade jag inte något lämpligt ställe. Valde att fortsätta till Prästtorpasjön. Efter 21 km vandring kom jag fram tid och försökte hitta något lämpligt ställa att hänga upp hängmattan. Gick ner till sjön och hittade några bra träd. Problemet var att det var helt öppet till bilvägen på andra sidan sjön. Det kändes inte helt bra så jag valde att fortsätta. Hade först tanken att gå tills jag hittar något ställe att campa på. Gick och gick och kom fram till en rastplats med både ved och bra träd för hängmattan. Kruxet var att avståndet till busshållplatsen bara var en timmes vandring. Blev väldigt bekväm av mig och fortsatte hela vägen till Ullstorp Lundagård och vid 18-tiden klev jag på bussen mot Höör.

Skyld eldningsförbud
Fjolårsgräset är väldigt torrt så om elden är lös kan det bli väldigt stora skador.

Med 32 km i benen satte jag mig på Pågatåget mot Lund och reflekterade över vandringen. Etappens sträckning bestod av alldeles för mycket vägar för att jag skulle gilla den. Enligt Skåneledens hemsida skulle sträckan mellan Lillsjödal-Maglebjär vara 21 km. Avståndet från Sösdala till Lillsjödal är 3 km. Totalt 24 km och jag gick 32 km. Är inte direkt helt nöjd över avståndsangivelsen enligt hemsidan…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.